Bliži se Uskrs i tradicionalni običaj kuvanja i farbanja jaja. Međutim, ono što vas svake godine frustrira je pucanje ljuske jajeta prilikom kuvanja. Sigurno desetak jaja svake godine odbacite jer je ljuska pukla i niste mogli lepo da ih ukrasite, a kamoli da ih iznesete pred goste.
Odličili smo da sa vama podelimo nekoliko trikova koji će vam pomoći da konačno skuvate jaja bez pucanja ljuske.
Pre svega, jaja moraju da budu sveža, pa vam savetujemo da ih nabavite na proverenom mestu kao što je Plus Cash&Carry. Kod nas ćete sigurno kupiti sveža jaja, kako obična, tako i ona sa belom ljuskom.
Da ljuska ne bi pucala prilikom kuvanja, morate da prilagodite temperaturu jaja. Ako ubacite jaja iz frižidera u kipuću vodu, u startu ste napravili grešku. Jaja ostavite da odstoje od pola sata do sat vremena na sobnoj temperaturi, stavite ih u nezagrejanu vodu, a zatim počnite da ih kuvate na blagoj temperaturi. Tek na kraju povećajte temperaturu.
Kako se jaja ne bi mnogo međusobno kuckala prilikom kuvanja, potrebno je da vodite računa o količini koju stavljate u šerpu. Ne pretrpavajte, nego stavite toliko da se prekrije dno. Lako je posle dokuvati još jaja.
Na dno šerpe, pre nego što dodate vodu i jaja, stavite kuhinjsku krpu. Ona će ublažiti udarce i sprečiti pucanje ljuske.
Naše bake su u vodu sa jajima često dodavale so i sirće, pa što ne bismo i mi! Na litar vode dodajte kašiku soli i kašiku sirćeta. Ovo će pomoći da ljuska ostane čvršća i dobićete jaja koja su savršena za ukrašavanje! Takođe, so će vam pomoći i da lakše skidate ljusku kada budete hteli da pojedete jaje.