Kada pri ruci imamo domaću dimljenu slaninu, mogućnosti za pripremu različitih jela su neograničene. Tako, na primer, možemo da napravimo veoma jednostavna i brza jela, koja će, zbog specifičnog mirisa slanine, imati bogat ukus i steći će se utisak da ste u samu pripremu uložili mnogo vremena i truda. U nastavku teksta ćemo vam dati nekoliko ideja za pripremu ukusnih jela sa slaninom, za koje će vam biti potrebno malo vremena, a oduševićete sve koji budu probali.
Za pripremu pojedinih jela mi smo koristili Storkimes domaću suvu slaninu iz Plus Cash&Carry-ja jer znamo da je to zaista domaći proizvod, proverenog kvaliteta.
Jela koja su nas kupila na prvi zalogaj su prokelj i špargla u slanini! Svi znamo da su prokelj i špargla izuzetno zdravi, ali ne može svako da ih jede zbog njihovog specifičnog ukusa. Ako i vi spadate u grupu ljudi koji ne konzumiraju ove namirnice, našli smo način da vam pomognemo! Veoma je jednostavno – lagano obarite prokelj ili šparglu, obmotajte ih slaninom i ubacite u rernu da se peče dok slanina ne bude pečena. Zahvalite nam se kasnije na ovoj ideji!
Pileći ražnjići u slanini su takođe jedno od neprevaziđenih jela koja se pripremaju brzo i lako. Možete da ih pečete na roštilju, u rerni, ali i da ih pržite u tiganju, po volji vam! Sve što treba da uradite je da pileće belo meso isečete na kockice, začinite, umotate svako parče u slaninu, a zatim ih nanižete na štap za ražnjiće. Kad smo već kod ražnjića, možete da isečete komade raznog vrsta povrća, umotate ih u slaninicu i nanižete na štapić. Na štapiću može da bude samo povrće u slaninici, a možete da kombinujete sa piletinom u slaninici. Ideja je mnogo!
Jelo koje se takođe brzo sprema i može da se jede i leti i zimi je slanina sa krompirom. Veće komade slanine lagano propržite da bi pustili mast, a zatim sve to pomešate sa kockicama krompira. Začinite po želji, ubacite u rernu i pecite dok krompir ne bude pečen. Verujemo da će ovo jelo biti često prisutno na vašoj trpezi!